Instructie

Bianca Lodeweegs, woonachtig in Uddel.

Sinds 2014 geeft Bianca met plezier dressuurles op de dinsdagavond aan zowel pony’s als paarden.

Mijn hobby paardensport is in de loop der jaren uitgegroeid in een passie van werk in combinatie met het paard. Naast het rijden van jonge paarden en deze op te leiden tot het ZZ-licht niveau, geef ik dressuurinstructie en jureer ik ook tot ZZ-licht niveau. Na verschillende studies te hebben gevolgd waaronder 2 jaar fysiotherapie ben ik de ORUN opleiding gaan doen. Deze heb ik in 1998 volledig afgerond en ben daarna doorgegaan met het geven van dressuurlessen.

Belangrijk is om  een paard zo veel mogelijk symmetrisch te ontwikkelen. Dat kan als hij los is in de spieren, vandaar dat ik veel aandacht besteed aan het recht richten in de training. Veel afwisseling met links en rechtsom is daarbij ook van belang. Spieren moeten ook kunnen herstellen tijdens de training en niet een continu belasting hebben. Vandaar dat tussendoor stappen erg belangrijk is om de spieren van zuurstof te voorzien. Veel variatie in de gangen en oefeningen is van groot belang. Veel ruiters gaan te lang ergens in door, waardoor spieren door zuurstofgebrek kunnen verkrampen en daardoor kunnen beschadigen.

 

Alice Zijlstra, woonachtig in Amersfoort

Mijn naam Alice Zijlstra-Hijmering en ik geef sinds een tijdje westernles op de rijvereniging de Bullen Enk.

Zelf heb ik redelijk gepresteerd in de westernsport en ben ik onder andere 12-voudig Nederlands Kampioen in de disipines: Showmanship at halter, Horsemanship, Trail, Western Riding en Super Horse en 5 voudig All Round Nederlands Kampioen. Ook heb ik de NSBA Open Hunter op mijn naam staan. Ik ben een  gecertificeerde en gediplomeerde Western en Centered Rider instructrice.

Bij mij staan plezier en harmonie in het paardrijden bovenaan. Ongeacht het ras, niveau, discipline, recreatie of wedstrijdambitie, het paard en ruiter één team te laten worden staat voor haar centraal. Ik vind het belangrijk dat je door het bewust worden van je houding, zit, ademhaling en de hulpen die je geeft, je paard beter leert aanvoelen. Omdat geen paard en ruiter hetzelfde zijn gebruikt ik verschillende trainingsmethodes zowel voor paard als ruiter. Ik doe aan wedstrijdbegeleiding maar ook begeleid ik mensen die bang zijn geworden. Daarnaast geef ik ook op locatie les in alle western disciplines maar ook in Centered Riding, grondwerk en dubbele lijnen of help ik bij omscholing.

Helma Franken-Vromen, woonachtig in Hulshorst

Hallo Allemaal,

Mijn naam is Helma Franken-Vromen, ik ben geboren op 30 december 1978 in Harderwijk.

Ik ben gelukkig getrouwd met Lubbert Franken en we wonen in Hulshorst.

We hebben geen kinderen maar delen samen de liefde voor dieren en hoofdzakelijk zijn dat de paarden.

Daar zijn we dan ook dagelijks druk mee.

Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken!

Toen ik mijn HAVO diploma gehaald heb, heb ik daarna de opleiding paardenhouderij en management gedaan en ook alle ORUN instructeursopleidingen in Ermelo heb ik met succes afgerond.

Inmiddels geef ik al meer dan 20 jaar met heel veel plezier dressuur groepslessen op ponyclubs en rijverenigingen in de buurt.

En daarnaast geef ik ook nog gemiddeld 15 uur privéles per week.

Zelf heb ik meerdere paarden van jongs af aan opgeleid tot en met het niveau Z2 dressuur en met mijn paard Ginovo heb ik Lichte Tour (prix st. george) gereden, dat was een prachtige ervaring en ik hoop in de toekomst dat nog een keer te mogen behalen. Maar iedereen die rijdt weet dat het opleiden van een paard een lange weg is van jaren training is waarbij je ook een beetje geluk moet hebben dat alles goed mag gaan.

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik het rijden en het lesgeven op deze manier kan combineren, de ervaring die ik daar mee op doe kan ik steeds weer toepassen in de praktijk, het mooie is dat je in dit vak nooit uitgeleerd bent, het blijft altijd weer een super leuke uitdaging om het beste in ruiter en paard naar boven te halen en ook bij mijnzelf natuurlijk, zowel in het rijden als in het lesgeven!

Momenteel geef ik met veel plezier 1 ponyles op woensdagmiddag bij de Bosrakkers in Hulshorst, we hopen dat er in de toekomst nog meer jeugdleden bij zullen komen en ik geef 1 paarden dressuurles bij  l.r. Hulshorst op maandagavond.

Tot ziens allemaal op de vereniging!!

Groetjes Helma Franken